A gerincbetegségek nem-műtéti (konzervatív) kezelései közé sorolunk minden olyan gyógykezelés típust, amely műtéti beavatkozás nélkül éri el a mozgásszervi és életminőségi állapotjavulást. A legtöbb gerincpanasz ezekkel a módszerekkel hatékonyan kezelhető, sőt a panaszok kiújulása is sok esetben megelőzhető a különböző kezelési/prevenciós módszerekkel. Utóbbiak nagyobb része az életmódi változtatások körébe tartozik.

A hatékony, gyógyszeres fájdalomcsillapítás kulcskérdés a gerinc eredetű fájdalmak kezelésében. A leggyakrabban alkalmazott készítmények a nem-szteroid típusú fájdalomcsillapítók csoportjába sorolhatóak (Voltaren, Flector Rapid, Cataflam, Appranax, Brufen, Nurofen, stb.). Csökkentett dózisban ezen készítmények mindegyike elérhető nem vényköteles változatban is. Amennyiben ezen készítmények hatékonysága nem bizonyul elégségesnek, úgy major fájdalomcsillapítók alkalmazása válhat szükségessé (Doreta, Tramadol, Contramal, Curidol, stb.), melyek vénykötelesek. Amennyiben a szájon át szedhető gyógyszeres terápia elégtelennek bizonyul, az esetben javasolt infúziós terápia megfontolása. A közvetlenül az érpályába adott gyógyszerek nagyobb százaléka hasznosul, így gyorsabb, nagyobb mérvű hatás érhető el. Az infúzió típusát és a kezelés hosszát az említett szempontok figyelembevételével határozza meg a kezelőorvos (Ischiász infúzió, Neodolpasse stb.). 

A terápiás injekciók célja az ideggyöki, ízületi vagy izom irritációk okozta szöveti gyulladás csökkentése. Döntően kis dózisú szteroid és/vagy érzéstelenítő tartalmú készítményeket alkalmazunk, melyeket közevetlenül a fájdalom forrását jelentő elváltozás köré injektálunk, adott esetben CT- vagy röntgen vezérelt (célzott) módon. 

A gyógytorna célja a mély és felszínes törzsizmok, valamint hasizmok célzott megerősítése illetve az ízületek, a gerinc mobilizálása, a mozgásterjedelem helyreállítása. A tréning hatására a gerinc funkciója, teljesítőképessége javul, mely hosszú távon biztosít panasz csökkenést, akár panaszmentességet.

Számos egyéb, nem-műtéti kezelés (fürdőkezelés, fizikoterápia. manuálterápia, gyógymasszázs, stb) segíthet a gerincpanaszok enyhítésében, de fontos, hogy a kezeléseket szakemberek végezzék az orvosi indikációnak illetve az egyéni állapotnak megfelelően.

Nem-műtéti kezelések is elérhetőek a Budai Egészségközpontban, melyekről a www.bhc.hu oldalon tájékozódhat.