A jógázás egyszerre tud jótékony hatású tevékenység is lenni, de bizonyos esetekben akár ártalmas is lehet.

A testmozgás a gyógyulás elengedhetetlen része és a jóga egy kíméletes módja lehet annak, hogy mozgás visszatérjen az életünkbe.

A rendszeres jógázás:

  • növeli a fájdalomküszöböt,
  • javítja az elme és a test kapcsolatát,
  • növeli az erőt és a rugalmasságot,
  • megtanít relaxációs és meditációs technikákra,
  • növeli az energiaszintet,
  • stabilizálja az anyagcserét.

A rendszeres testedzés jó, ha tartalmaz ún. „kardio” gyakorlatokat is, mert a pulzus növeléséből számos előny származhat. Sokféle ízületi sérülésből származó fájdalom kezelhető jól kardio-gyakorlatokkal, így a jóga tökéletes kiegészítő mozgásforma lehet a gyógyulási folyamat során.

Kezdéshez

Különböző jógatípusok léteznek, a többségük alapja a légzésgyakorlatok, a meditáció és a statikus pózok, melyek segítségével különböző izmokat lehet nyújtani és átmozgatni.

Néhány egyszerű magyarázat, hogy jobban megértse a jóga hatását a gerincre:

  • Gondoljon a gerincére, mint két Graham-kekszre, közöttük egy pillecukorral, körülöttük pedig egy gumiszalaggal. A két keksz jelképezi a csigolyatesteket, a pillecukor a porckorong, a körülöttök elhelyezkedő gumiszalagok pedig az ínszalagok és a törzsizmok.
  • Minél szorosabb a gumi, annál jobban nyomják a kekszek a pillecukrot. Amikor nyújtózkodunk a gumiszalagok kisebb nyomást fejtenek ki a kekszekre és a pillecukor összenyomódását. A megfelelően végzett jógagyakorlatok hasonló hatással vannak a gerincre.

A testmozgás kulcsfontosságú a gyógyuláshoz, a jógázás pedig egy kíméletes módszer lehet ahhoz, hogy újra formába kerüljön. A jóga javítja a keringési rendszert, segít a relaxációban és rugalmasságban és növeli az erőt. Amíg teste nem lesz hajlékonyabb, addig az egy síkban végzett mozgások, mint az előrehajolgatás, a legfontosabbak. Az óvatos előre- és hátra testhajlítás, az oldalirányú törzsdöntés alapgyakorlatok. Fontos, hogy kerülni kell az egyidőben végzett testhajlítást és törzsfordítással járó mozdulatokat. Annak érdekében, hogy az izmok megszokják a mozgásformát és kényelmessebbé váljanak a mozdulatok, tartsa legalább 30 másodpercig az aktuális pózokat, figyelve a lehetséges rándulásokat, hogy elkerülje a sérülésveszélyt.

Mielőtt elkezdi a jógázást mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával vagy gyógytornászával!

Keressen egy megbízható jógaoktatót!

Orvosa, vagy gyógytornásza segítségével keressen fel egy képesített jógaoktatót. Érdemes kezdésnek egy kis csoportlétszámú tanfolyamot, ahol az oktató figyeli és segíti a gyakorlatok helyes kivitelezését. Fontos, hogy az oktató alapos legyen és szükség esetén tudjon tanácsokkal érdemben segíteni a jóga kivitelezésében. A jógának sokféle típusa és erősségi foka létezik. Először érdemes a lassú és kontrollált mozdulatokat ötvöző feladatsorokkal kezdeni. Ezek a gyakorlatok és pózok a többek között súlypontáthelyezéssel járnak, így a légzés és nyújtás fontosságára koncentrálnak.

Haladjon lassan és figyeljen a teste reakcióit!

Amikor egy sérülés után van, fontos, hogy lassan végezze a feladatokat. Figyeljen a testére és hagyja, hogy átérezze a biztonságos és kényelmes mozgásokat. Ha sérülés után jógázik, ne erőltesse a komplexebb feladatokat. Beszélje meg a jógaoktatóval, hogyha sérülés érte, vagy ha valamilyen ismert gerincproblémája van (pl: porckorongsérv, durva degeneráció). Kérjen tanácsot olyan mozdulatokra, amelyek nem tartalmaznak egyszerre csavaró és hajlító mozdulatokat és haladó jógapózokat, amelyek túlterhelik az ízületeket.

A legtöbb páciens számára a kezdő vagy úgynevezett rekreációs jóga a legjobb választás. Van lehetőség jógaoktató DVD-k és online jógatanfolyamokat is választani. Sok opció van a különböző hosszúságú és intenzivitású videók között, amelyek könnyen követhetőek.

Ne feledje, hogy figyeljen teste reakcióra. A nyújtási fájdalom jótékony hatású, de az éles fájdalmak veszélyesek, így ezek a mozdulatok kerülendőek.

A jóga nem gyógytorna. Míg utóbbi egy terápiás kezelés, előbbi egy sporttevékenység!

 

forrás: https://www.spineuniverse.com/blogs/davis/yoga-thats-safe-my-spine