A háti-, deréktáji fájdalom a 60. életév után ugyan egyre gyakoribb tünet, de fontos tudni, hogy ezt nem szabad automatikusan az életkor velejárójaként kezelni. A hátfájdalom elfogadása és a kellemetlen tünetek figyelmen kívül hagyása növeli az esélyét a folyamat súlyosbodásának és a későbbi kezelést is megnehezítheti. Az alábbiakban a hatvanas korosztályra jellemző hátfájdalom leggyakoribb okairól található összefoglaló.

Degeneratív porckorong betegség

Az életkor előrehaladtával a gerincre ható terhelés és nyomás a porckorongok ún. „kopásához”, degenerációjához vezetnek. A degeneratív porckorongbetegségek leggyakrabban fizikai munkát végzőknél és túlsúlyos embereknél alakulnak ki, hiszen az ő porckorongjaikra az átlagosnál is nagyobb erők hatnak, de a genetikai hajlam is fontos tényező. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly megőrzése segíthet lassítani a természetes degenerációt, a fizikoterápia és a testtartás javítása pedig a közeli idegeket nyomó és sérvült porckorongok kezelésében lehet hasznos.

Az aktivitás változása

Sok ember számára a hatvanas évei jelentik a nyugdíjba vonulás idejét. Ilyenkor a sokkal több szabadidővel párhuzamosan a testünknek is új szokásokat kell kialakítania. Tanácsos aktívan tölteni a hatvanas éveket és az egész nyugdíjas időszakot, ugyanakkor fontos, hogy gerincünk általános állapotát és mozgásra történő reakcióját egyaránt figyelemmel kísérjük. Fizikailag megterhelőbb tevékenységek esetén, vagy új mozgásforma kipróbálása esetén a fokozatosság elvét kell követni és érdemes előtte testünket bemelegítéssel, vagy nyújtással felkészíteni az új mozdulatokra, hogy elkerüljük a gerinc túlterhelését.

Menopauzához köthető csigolyatörések

A menopauzán átesett nőknél egyértelműen nő a csonttörés kockázata. A menopauza okozta változások miatt a test nem termel elegendő ösztrogént a csontanyagcsere fenntartásához, emiatt a csontfelszívódás nagyobb mértékű lesz, mint a csontképződés. Fizikailag aktív hölgyek számára ijesztőnek hathat a tény, hogy a csontképződés hatékonysága romlik a korábbi évekhez képest, így a csigolyák gyengébbek lesznek és ez potenciális veszélyforrás számukra. Fontos észben tartani tehát a magasabb törési kockázatot, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozást kiegészítő kalcium és D-vitamin bevitel mellett az aktív testmozgás továbbra is javasolt!

Daganatos betegségek

A daganatos kórképek előfordulása megnő az életkor előrehaladtával. A rosszindulatú daganatok („rák”) előrehaladott stádiumban a csigolyákba is képesek áttétet adni, ami fájdalommal, csigolyatöréssel, idegrendszeri tünetek megjelenésével járhat. Éppen ezért, az időskorban jelentkező, újkeletű, erősödő jellegű gerincfájdalmak korrekt kivizsgálása rendkívüli jelentőséggel bír, mivel – a modern onkológiai és gerincsebészeti eszközöknek köszönhetően – a daganatos gerincbetegségek jelentős része is kezelhető, gyógyítható, de a korai felismerés kulcsfontosságú.

Késői orvoshoz fordulás

Az emberek hajlamosak kivárni azzal, hogy problémáikkal szakemberhez forduljanak, és ez különösen igaz az idősödő emberekre. Sokan elbagatelizálják a tüneteket, vagy megtanulnak együtt élni a kellemetlenségekkel, de ezek általában csak további fájdalmakhoz vezetnek. Vannak, akik egyszerűen csak nem akarják terhelni az orvosukat hátfájdalmukkal és megkeményítik magukat, hogy együtt tudjanak élni a fájdalommal. A megoldások pedig sokszor egyszerűek és kézenfekvőek lennének, ezt bizonyítja, hogy a páciensek többsége utólag azt mondja, bár csak hamarabb fordult volna orvoshoz panaszaival.

 

forrás: https://sinicropispine.com/