Az orvossal történő első találkozástól, egészen a terápia utolsó lépéséig a fájdalom sikeres kezelésének kulcsfontosságú eleme, hogy a fájdalom forrását azonosítsuk és kezeljük.

Páciensként az akut (rövid ideje tartó) illetve a már évek óta gyötrő (krónikus) fájdalmak minél pontosabb leírása a legfontosabb eleme az orvossal történő beszélgetésnek. Mutathat az orvosának több száz oldalnyi kórházi dokumentációt, laborleletet, másodvéleményt, ezek mind másodlagosak a fájdalom pontos mechanizmusának leírásához képest. Érthető tehát, hogy miért nagyon fontos megtanulni a fájdalmak minél precízebb leírását. 

Azokat, akiket „láthatatlan fájdalom” gyötör, pl. fibromyalgia (ismeretlen eredetű idegi betegség) CRPS (komplex regionális fájdalom szindróma), diabéteszes neuropátia, illetve daganatos betegség miatt, a fájdalmak milyenségének, mélységének, pontos lokalizációjának leírása kifejezetten nehéz, lelkileg megterhelő feladat.

Ha Ön, vagy egy szerette, rövid ideje (akut), vagy régebb óta (krónikus – 12 hét, vagy annál hosszabb időtartam) fennálló fájdalmakkal küzd, és ezen panaszokkal orvoshoz akarnak fordulni, az alábbiakban segítséget nyújtunk abban, hogy minél pontosabban ki tudja fejezni a fájdalmait, így a lehető legjobb és leghatékonyabb terápiát kaphassa meg.

 Az orvos-beteg kapcsolatot, egy partneri szerződés szerint érdemes felfogni, melybe a felek ugyanannyi munkát tesznek bele, egy közös cél (pl. fájdalomcsillapítás) elérésének érdekében. A páciens szempontjából az egyik legfontosabb feladat, a panaszok strukturált, érthető felvázolása.

A fájdalom leírásában az alábbi pontokat próbálja követni:

1. A fájdalom időtartalma

Nagyon fontos az időbeliség a megfelelő dianózis felállításához.

Mondja el, hogy:

 • Mikor kezdődtek a fájdalmak?
 • Milyen sűrűn jelentkezik, és meddig tart a fájdalom?
 • Mi provokálja a fájdalmait és mi az, ami esetleg enyhíteni tudja azt?

2. A fájdalom pontos helye

 • Nevezze, mutassa meg azt a testtájat ahol a fájdalom szokott jelentkezni.
 • Próbálja meg leírni, hogy a fájdalom a bőr felszínén, vagy mélyebbről jön-e.
 • Ha a fájdalom sugárzik valamerre, azt próbálja meg minél pontosabban elmagyarázni.

3. A fájdalom erőssége

A fájdalomérzet, egy személyre szabott jelenség (az a fájdalom, amit Károly elviselhetetlen erősségűnek mondana, az lehet, hogy Istvánnak csak kis mértékű kellemetlenséget okoz), így célszerű azt objektivizálni számokkal, az alábbi skála alapján:

Fájdalommentesség:

0: Nincs Fájdalom

Elviselhető fájdalom – a mindennapi életet nem befolyásolja

1: Alig észrevehető fájdalom, van, hogy nem is gondol rá.

2: A fájdalom kissé zavaró, időszakosan fel is erősödik, de teljesen el is múlik.

3: A fájdalom a mindennapi életben zavaró, de együtt tud vele élni. 

Közepes fájdalom – a mindennapi életet közepes mértékben befolyásolja

4: Ha valamiben nagyon elmerül, akkor egy időre ki tudja zárni a fájdalmat, de attól még folyamatosan zavarja.

5: A fájdalmat csak 1-2 percre tudja figyelmen kívül hagyni, a munkáját ugyan nehezen, de el tudja végezni.

6: A mindennapi életet jelentősen befolyásoló fájdalom, nehezen tud bármi másra koncentrálni.

Súlyos fájdalom – a mindennapi életet súlyos fokban befolyásolja

7: A fájdalom az összes napi inger közül a legerősebb, nagy mértékben befolyásolja a napi teendőket, a társas kapcsolatokat és az alvást.

8: A fájdalom miatt a mozgás nagy mértékben limitált (segítség nélkül felállni, sétálni sem tud), maga a beszéd is nehézséget okoz.

9: A fájdalomtól beszélni sem tud, csak kontroll nélkül sírni, és nyögni

10: Leírhatatlan fájdalom: ágyhoz kötött, eszméletvesztéshez közeli állapot

 

Továbbá az objektív, számozott fájdalom erősség a kezelés hatásosságának utánkövetésére is egy kiváló mérőszám. Az évek óta fennálló krónikus fájdalmaknál nagyon nehéz észrevenni a változásokat a kezelés hatására. Lehetséges, hogy egy fél éve 6-os erősségű fájdalom már 5-re csökkent, csak az állandó panaszok miatt ezt Ön szubjektíve nem úgy éli meg.

4. A fájdalom jellege

A leggyakoribb fájdalom fajták:

 • Éles, szúró jellegű fájdalom.
 • Extrém melegség, mintha égetné valami
 • Extrém hidegérzet
 • Lüktető, duzzadó „gyulladt” érzés
 • Érintésre erős fájdalom
 • Viszkető fájdalom
 • Zsibbadás, mintha kis tűkkel szurkálnák

Készítsen fájdalom naplót

 • Mielőtt találkozna orvosával, 1 hétig írja le napi lebontásban, hogy a fájdalmak mikor, hogyan jelentkeztek, meddig tartottak, a fent bemutatott rendszer alapján.
 • Írja le azt is, hogy mit tett azért, hogy enyhítse a fájdalmakat és azok mennyire segítettek (pl. „a forró fürdő hatására sokkal rosszabb lett”, vagy „10 perc nyújtógyakorlat után 3-4 órára sokat enyhült a gerincfájdalmam”)

Ha felkészülten megy orvosához akkor azt az amúgy is szűkös idősávot, ami a túlterhelt egészségügyi rendszerben egy páciensre jut sokkal hasznosabban tudja kihasználni. Az orvosa egy sokkal jobban átlátható, strukturált információt kap az állapotáról, így hamarabb, pontosabb diagnózist tud alkotni, ami végeredményben az Ön mihamarabbi gyógyulásához vezet.

Forrás: https://www.spineuniverse.com/