2020 a COVID-19 éve volt. Az emberiség ezt az évet tragikus módon “bebukta”. Nem újdonság, volt már ilyen, többször járványok, betegségek, természeti katasztrófák, vagy leggyakrabban háborúk miatt. 2021-ben viszont felállhatunk a padlóról és kivívhatjuk azt a szabadságot, aminek – amíg a birtokunkban volt – nem is voltunk igazán tudatában.

A bevezető mondatok emelkedett hangvétele nem véletlen – a koronavírus pandémia megélt és jövőbeni hatásai az ún. „soha nem gondoltam volna, hogy ilyen lehet!” kategóriába esnek. Ezért most, amikor a következő időszak végre a tömeges védőoltásról és a vírus terjedésének visszaszorításáról szólhatna, orvosként és orvostudományi kutatóként feladatomnak érzem, hogy az alábbiakat megosszam.

„Miért kell a védőoltás?”

– üti fel a fejét mind gyakrabban a kérdés a társadalom minden rétegében. A válasz egyszerű: az ún. „nyájimmunitás” nélkül a COVID irányítja az emberiséget, meghatározza életünknek minden területét. Ennek megváltoztatására védőoltás nélkül nincs valós esély, bármilyen politikai, egészségügyi vagy társadalmi rendszerről legyen szó – ezt az egész világban zajló járvány jól mutatja. A nyájimmunitás azonban a „nyájat” védi, az egyéni megbetegedésektől az egyén oltottsága, immunizált állapota véd. Ezért javasolom mindenkinek a védőoltást, kerülendő azt a taktikát, hogy várjunk arra, hogy a többiek megbetegedésével vagy oltottságával, majd „meglesz” a nyájimmunitás!

„Hogy bízhatnánk egy védőoltásban, amit fél év alatt fejlesztettek ki? Régen ez évtizedekbe tellett!”

– ez a leggyakoribb „érv” a társadalomban az oltás vélt veszélyességével kapcsolatban. De azért mindenki olyan okostelefont használ, ami több milliószor erősebb, gyorsabb, „okosabb”, mint amit „régen” (azaz pár éve!!!) használtunk. A tudomány és a technikai fejlődés nem csak a kütyüket, autókat, IT szektort érinti, hanem az orvos-, gyógyszertudományt is. Ráadásul a vakcinafejlesztés nem egy vadonatúj tudomány és a COVID-19-cel még szerencsénk is van, mert a vírus számos alkotóeleme ellen lehet sikeres (értsd: hatékony és biztonságos) vakcinát gyártani. A világszinten nagyszámú beteg miatt a gyógyszervizsgálati fázis a COVID vakcina esetében nagyon gyors, máig több millió ember kapott már vakcinát világszerte, azaz ezekre az adatokra sem kellett éveket várni, mint más pl. egy ritka betegség elleni gyógyszernél. A többi gyógyszer, korábbi (azaz nem világszinten sürgős) vakcina vagy oltás kapcsán inkább az engedélyeztetési eljárás bürökratikus része húzódott sokszor, ezt most – érthető módon – nem engedték meg maguknak a hatóságok. Ez abszolút nem azt jelenti, hogy eltussolják a mellékhatásokat, ezt nem is lehetne az internet korában, még szigorúbban „ellenőrzött” országokban sem – ezt pont a COVID vuhani megjelenése kapcsán láttuk.

Azt gondolom, hogy a vakcina „igénylése”, a védőoltásban való részesülés nem egy lehetőség, vagy opció, hanem emberi, állampolgári kötelesség. Azért, hogy egy betegséget, amiben milliók hallnak meg – jóval korábban mint egyébként kéne – visszaszorítsunk! Azért, hogy gyermekeink maszk nélkül járhassanak iskolába, újra sportolhassanak, szakkörökön vehessenek részt, ne a félelem határozza meg fiatalkorukat! Azért, hogy szüleinkkel és nagyszüleinkkel szorongás, bűntudat nélkül ölelhessük meg egymást! Azért, hogy aki beteg – bármilyen egyéb betegségben – megkaphassa a megfelelő ellátást (Olaszországból jönnek az első adatok, miszerint az akut szívinfarktushoz kapcsolódó halálozás 2020-ban az ötvenes évek szintjére romlott vissza az egészségügyi rendszer COVID miatti leterheltsége okán)! Kell az oltás, hogy szabadon dolgozhassunk, utazhassunk, pihenhessünk belföldön és külföldön, hogy színházba, moziba, étterembe, kocsmába járhassunk! Azért is kell, hogy társasági, családi életet tudjunk ismét élni – talán jobban figyelve egymásra, mint „azelőtt”! És kell az oltás, hogy a 2009-es gazdasági világválsághoz képest legalább kétszer olyan súlyos válságból egyáltalán lehetősége legyen az országoknak, a társadalomnak, a családoknak és az egyéneknek feltápászkodni!

Zárszóul felidézném egy meghatározó élményemet, az orvosi egyetemről: a mikrobiológia gyakorlatok során, Dr. Szeri Ilona professzor asszonytól hallottuk – aki karrierjét, az ötvenes években, a betegségeket okozó baktériumok és vírusok elleni küzdelem aranykorában kezdte –, hogy egy olyan dolog van a magyar egészségügyben, ami világhírű és világszinten példaértékű: a kötelező védőoltások rendszere. Sok egyéni siker, orvosi-, kutatói teljesítmény fel-, felbukkan a világ tudományos színterén, de rendszerszinten csak az oltási rendszerünk olyan, ami kivívta a többi ország elismerését. Ennek köszönhető, hogy nálunk – nem úgy, mint Nyugat- vagy Kelet-Európa, Ázsia számos országában vagy akár az USÁ-ban – már régóta nem hal meg kisgyermek kanyaróban vagy poliomyelitisben, szórványosan fordul csak elő tbc vagy rubeola. Tartsuk ezt meg! 2020-ban a COVID megmutatta, hogy máshogy ez nem megy!