A nemzetközi szakmai gyakorlat helyreállító (rekonstrukciós) gerincsebészetbe sorolja azokat a műtéti beavatkozásokat, amelyek egy korábbi műtéti kezelés korai- vagy késői szövődményével kapcsolatban kialakult egészségkárosodás elhárítását, gyógyítását tűzi ki céljául.

Mint minden sebészeti szakmában, a gerincsebészetben is előfordulnak komplikációk és szövődmények. Ezek nagy része gondos, szakmailag megalapozott műtéti tervezéssel és megfelelő műtéti technikával kikerülhető, de a legnagyobb gondosság mellett sem szüntethető meg teljesen az ún. nem-kívánatos események bekövetkeztének kockázata. A gerincsebészeti nem-kívánatos események egy csoportja jelentős funkció- és egészségkárosodást okoz a betegnek, de műtéti úton a szövődmény kezelhető, a beteg gyógyítható. A helyreállító gerincsebészeti beavatkozások általában komplex műtétek, és sokszor gerincsebészeti centrumokban áll csak rendelkezésre a megfelelő technikai tudás és orvosszakmai hozzáállás a beteg gyógyításához. 

 

Re-stabilizáció korábban operált gerincen

A 29 éves nő, 10 hónappal ezelőtt lumbális stabilizációs műtéten esett át más intézményben, az 5. ágyéki csigolya előrecsúszása miatt. A műtét másnapján újabb beavatkozást végeztek el az imlantátumok nem megfelelő pozíciója miatt. A beteg fél évvel a műtét után is erős deréktáji és alsó végtagba sugárzó fájdalmaktól, alsó végtagi gyengeségtől szenved. Terhelni, dolgozni nem tud, életminősége nagy mértékben romlott.

A részletes kivizsgálás során az operált szakasz stabilitásának megbomlását, az implantátumok lazulását, a csigolyák repedését diagnosztizáltuk.

Az egyik alap terápiás elvet követve: az érintett gerincszakasz teljes stabilitásának helyreállítását és az idegek felszabadítását találtuk az egyetlen, a gyógyuláshoz vezető útnak, ezért gondosan megtervezett rekonstrukciós műtétet hajtottunk végre. A beavatkozás során a törött csigolyadarabok eltávolításával, a szomszédos gerincszakasz bevonásával és a csavarok újra-pozícionálásával stabil, az idegi regenerációhoz nyugodt környezetet biztosítottunk. A beteg a műtét másnapjától jó terhelhetőségről és folyamatosan javuló funkcióról, csökkenő fájdalmakról számolt be.