A gerinc elsődleges daganatai között a chondrosarcoma (és a chordoma) külön speciális csoportot képvisel. Ezek a daganatok az ún. alacsony grádiensű malignus daganatok közé tartoznak, amely azt jelenti, hogy bár nem képesek gyorsan áttétet képezni más szervekbe, de lokálisan kiújulásra és több éves betegséget követően más szervek érintettségére is képesek. A gerinc chondrosarcomája fájdalmat, idegrendszeri tüneteket (pl. bénulás, széklet-vizelettartási zavar) okozhatnak illetve a szervezetbe elterjedve a beteg halálához vezetnek. Az ilyen típusú daganatok sugár- és kemo-terápiája korlátozott, ezért a sebészi kezelés az elsődleges gyógyító eljárás, ami azonban minden esetben komplikált, gondos tervezést igénylő, nagy kockázatú gerincsebészeti beavatkozás. A továbbiakban egy, a keresztcsontot érintő daganat műtéti kezelését mutatjuk be:

A 39 éves férfi kivizsgálására jobb AV-ba sugárzó zsibbadásos panaszok miatt került sor. Az elvégzett képalkotó vizsgálatok a keresztcsont jobb oldalát és a keresztcsont-medence közti (sacroiliacalis) ízületet érintő daganatot igazolt.

Az ismeretlen daganat biopsziáját végeztük első lépésben, mivel a szövettani diagnózis, a daganat típusa alapjaiban határozza meg a kezelési tervet. A biopszia low grade chondrosarcomát igazolt, melynek egyetlen eredményes kezelési lehetősége a daganat egyben történő sebészi eltávolítása. A műtéti tervezés során a daganat eltávolításának (rezekció) határait határoztuk meg, illetve megterveztük a biomechanikai rekonstrukciót, melyre a jobb oldali sacroiliacalis ízület rezekciója miatt mindenképpen szükség volt.

A daganat sebészi eltávolítását a has felől kezdtük meg, elülső feltárásból a nagy erek izolációja érdekében, mivel azok közvetlenül a keresztcsont előtt futnak és sérülésük veszélye nagy. Ezt követően hátulról távolítottuk el a nagyméretű daganatot az egészséges keresztcsontban és medencelapátban vezetve a rezekciót, hogy az egy darabban eltávolított specimen a daganat határainak megsértése nélkül legyen kiemelhető. Implantátumok segítségével speciális, egyénre szabott konstrukciót alkotva rekonsturáltuk a medence stabilitását, a későbbi terhelést lehetővé téve, majd plasztikai módszert alkalmazva zártuk a sebet. A műtét 11 órán át tartott, 2200ml vérvesztés mellett, komplikáció nem történt. (gerincsebészek: Dr. Lazáry Áron, Dr. Szövérfi Zsolt, hasi sebész: Dr. Huszty Gergely).

FIGYELMEZTETÉS: a műtői képek felkavaróak lehetnek egyesek számára!

A műtét során a jobb oldali S1 ideggyök a daganatban haladt, ezért az ideggyököt is el kellett távolítanunk, ami a jobb láb mozgatásának részleges zavarához vezetett, de a beteg rehabilitációt követően, a műtét után 3 hónappal visszatért eredeti foglalkozásához és a mindennapi terhelést érdemi fájdalom nélkül bírja.

2 évvel a műtét után a kontrollvizsgálatok daganatmentes állapotot mutattak, de a beteg követését min. 5 évig kell végezni a chondrosarcoma biológiai természete miatt.