A porckorongsérv az esetek döntő többségében nem igényel műtéti kezelést. A beteg számára gyógyulást, fájdalomcsökkenést és életminőségjavulást hozó terápia helyes megválasztása szakmai irányelveken alapul. Az állapotromlás, a maradandó károsodások elkerülésének módja a műtéti indikáció felismerése és a klinikai állapot gondos követése.

Az alábbi esetben egy 47 éves nő fordult hozzánk, 2-3 hónapja fennálló, utóbbi hetekben kismértékben enyhülő jobb alsó végtagi zsibbadással, forgóban jelentkező fájdalommal. Gyulladáscsökkentő gyógyszer szedett, melynek jótékony hatását érezte. Sürgősségi műtéti indikációra utaló klinikai tünete nem volt.

Vizsgálata során idegrendszeri deficit-tünetet, ideggyöki provokálható heves fájdalmat nem észleltünk. Kényszertartás, heves deréktáji nyomásérzékenység nem volt tapasztalható.

A tüntek miatt ágyéki gerinc MR vizsgálat készült, mely a legalsó gerincszegmetumban (LV/SI vagy lumbosacrum) hatalmas, mind jobb, mind bal oldalra terjedő porckorongsérvet igazolt (pirossal karikázott területeken az oldalsó illetve haránt MR-képeken), mely az ideggyökök összenyomása révén vezetett a beteg panaszaihoz.

Annak ellenére, hogy a radiológiai kép, az MR vizsgálat extrém nagy, a gerinccsatorna jelentős részét elfoglaló és az idegek helyét nagy mértékben szűkítő porckorongsérvet igazolt, műtéti beavatkozást nem javasoltunk. A beteg klinikai állapota javuló tendeciát mutatott, semmilyen jel nem utalt arra, hogy idegkárosodás, vagy fenyegető funkciókárosodás állna fenn. Ilyen esetben a friss, nagy víztartalmú porckorongsérv méretének csökkenésére (összetöppedésére, felszívódására) számíthatunk, ami a beteg állapotának további javulását eredményezi. A gyógyszeres kezelést pregabalin-nal (idegműködést módosító gyógyszer) és idegvédő vitaminkomplex-szel egészítettük ki a következő hónapban. 

A 3 hónapos kontroll MR-en a nagy méretű, kiszakadt porckorongsérv állományának 90%-os felszívódását látjuk. A gerinccsatornában (kék terület) ismét “van hely” az összes ideg szabad lefutásának. A sérvesedett porckorong – természetesen – nem gyógyult meg, kopott, degenerált, de az akut fájdalomszindróma megszűnt.

A fenti eset is demonstrálja, hogy helyesen megválasztott kezeléssel a műtét elkerülhető, még “ijesztően” nagyméretű porckorongsérvek esetén is. Fontos, hogy az ilyen esetekben a beteg maximális közreműködése és a bármikor elérhető gerncsebészeti háttér a biztonságos nem-műtéti kezelés záloga, hiszen ebben az időszakban hirtelen, súlyos állapotromlás előfordulhat. Ilyenkor a beteg sürgősségi jelentkezése és – szükség esetén – műtéti kezelése vezethet a maradéktalan gyógyuláshoz. Ezekben az esetekben a tünetek megszűnéséig a gerinc fizikai terhelése, csavaró-nyíró mozdulatok, intenzív gyógytorna maximálisan kerülendők az állapotromlás megelőzése érdekében.