A november mindig kiemelt időszak a gerincsebészeti szakmai fórumok, képzések, konferenciák szempontjából. Tekintettel szakmánk koncentráltságra és a dinamikus technológiai és módszertani fejlődésre, a szakmai fórumokon való részvétel, nem csak az élethosszig tartó tanulás elvének teljesítése, hanem az orvosi hivatás gyakorlásának alapja is. Az önképzésen felül a kollégák számára történő tudástranszfer olyan misszió, aminek jelentőségét – a biztonságos és korszerű betegellátás szempontjából – nem lehet túlbecsülni. A fenti elveknek megfelelően az elmúlt hónapban számos rangos szakmai eseményen vettem részt szervezőként, előadóként, oktatóként.

AOSpine Advanced Specimen Course on Sagittal Balance, Budapest, 2019. November 9-10.

Az AOSpine a legnagyobb és a legaktívabb gerincsebészeti szakmai világszervezet, ahol a posztgraudális képzés kiemelt figyelmet és szerepet kap. Idén először volt Budapesten ún. cadaver kurzus, ahol boncteremben oktattuk a különböző gerincsebészeti technikákat a résztvevők számára. A Dr. Rónai Márton szervezésében megrendezésre került kurzuson a résztvevők túlnyomó része a szomszédos országokból érkezett és hazai illetve külföldi kollégáimmal két napon át oktattuk a hátsó és elülső gerincsebészeti módszereket, melyek a felnőttkori gerincdeformitások kezelésében alkalmazhatók. A kurzus sikeresen, a résztvevők részéről magas értékeléssel zárt.

AOSpine Masters Seminar on Ageing Spine, Wroclaw, 2019. November 14-15.

A Mester szeináriumok lényege, olyan eset-központú megbeszélések, viták a résztvevők között, melyek a gerincsebészet leginkább kihívást jelentő területeit érintik. A lengyelországi esemény meghívott oktatójaként az időskori gerincdeformitás műtéti korrekciójának illetve a nyaki gerinccsatorna-szűkület műtéti kezelésének válogatott eseteit kellett bemutatnom, vitára bocsájtanom. Ezek az események mindig nagyon aktívak, élénk diszkusszió jellemzi a hangulatot, ahol a szakmai vélemények ütköztetése a cél, a legújabb tudományos eredmények és a személyes tapasztalat érveit használva. 

BMBSpine, Basel, 2019. November 22-23.

A Basel-Milánó-Budapest Gerinckongresszus 9. megrendezésére került sor, idén Bázelben. A hagyományoknak megfelelően a csontritkulás és a gerincdaganatok témái köré csoportosultak a szekciók, ahol nemzetközi expertek plenáris előadásait esetmegbeszélések követték. Széleskörű tapasztalat birtokában tudjuk kijelenteni, hogy a nyílt sisakos szakmai viták, melyek a BMBSpine-t jellemzik a legtöbb hasonló konferenciáról hiányoznak. Ezt a vonalat követve rendezzük jövőre Budapesten a nemzetközi kongresszust.

DWG, Német Gerincgyógyászati Társaság Konferenciája, München, 2019. November 29-30.

A Német Gerincgyógyászati Társaság taglétszáma megközelíti a 2000-t. Ennek megfelelően éves tudományos nagygyűlésük a legnagyobb szakmai rendezvények között szerepel Európában. A rendezvényen az AOSpine Tudásfórumát (Knowledge Forum on Tumors) képviseltem, a csoport által megvalósult tudományos vizsgálatok eredményeinek reprezentálásával a gerinc áttétes daganatainak témájában.