A gerinc degeneratív, kopásos folyamatainak egyik természetes követkeménye a gerinc deformálódása. Ezek az alaki eltérések mind oldalirányú, mind előrefelé mutató görbületek kialakulásával járhatnak. A deformált gerinc önmagában fájdalomforrás lehet, ezért szükségesség vállhat a deformitás műtéti korrekciója. Ezek a műtétek sok esetben komplikált beavatkozások, kiemelten akkor, ha egy korábban már operált beteg esetben kell gerinc-deformitás korrekciót végrehajtani. A fixált (korábban stabilizált) gerincdeformitás korrekciója a gerincsebészeti beavatkozások között a legbonyolultabb, legnagyobb kihívást jelentő műtétek közé tartoznak, még helyes műtéttechnika esetén is 20-40%-os szövődményrátával. Az elviselhetetlen fájdalmakkal és munkaképtelenséggel, nagyfokú életminőségromlással járó állapot javítására, gyógyítására azonban más mód nincs.

 

A lumbális egyensúly helyreállítása korábban operált, fixált gerincen

Az 50 éves nő a korábbi években 3 gerincműtéten esett át más intézményben, melyek következtében a lumbális 2. és 5. csigolya között, előredőlő helyzetben fixált gerincszakasz jött létre (ún. postoperatív flat-back). A szomszédos porckorongok tönkrementek, a gerinccsatorna beszűkült, de a beteg fájdalmának gyökere a kialakult deformitás volt. A röntgen-vizsgálaton és a fotón jól látszik az előredőlő testtartás, amit a beteg izomerőből kompenzálni már nem tud. Emiatt munkáját évek óta nem tudta ellátni, erős, opiát-tartalmú fájdalomcsillapítókra szorult.

Ebben a helyzetben az egyetlen megoldás egy kiterjesztett korrekciós-stabilizációs műtét, melynek központi eleme a korábban operált, összecsontosodott gerincszakaszon belüli defomitáskorrekció. Ezt a 4-es lumbális csigolya ékrezekciójával értük el, azaz a csigolyából egy hátrafelé szélesedő éket kivágva, a csigolyát szögben összezárjuk, ezzel az egész lumbális gerinc göbületét megnöveljük. A rezekció és a korrekció mértékét a műtét előtt kiszámítjuk, megtervezzük, majd a műtőben a tervet végrehajtjuk (jelen esetben 25°). A műtét során a szomszédos szegmentumok stabilizációja és a korrigált lumbális gerinc medencelapátokhoz történő rögzítése is megtörtént. A műtét 6 órán át tartott, perioperatív szövődmény nem volt. 

A beteg mobilizálását a műtét utáni napokban elkezdtük. Fájdalmai gyors ütemben csökkentek és rehabilitációt követően közel teljes funkcióról számolt be. Fél évvel a műtétet követően visszatért eredeti munkájához. A kontroll röntgen és klinikai felvételeken jól látszik a teljes test egyensúlya, amely helyzetet az ágyéki gerinc alakjának helyreállításával értük el.