Porckorongsérvről beszélünk, amikor a csigolya közti porckorong állománya károsodást szenved és a szöveti tartalom kiboltosul, kiszakad.

A porckorong egy rugalmas szerv, mely két csigolyatest közötti térben helyezkedik el. A porckorong középső, kocsonyás állományát nucleus pulposusnak, a külső rostos gyűrűt annulus firbrosusnak hívjuk. Az annulus állományának meggyengülése a porckorong kiboltosulásához, a gyűrű átszakadása a sérvtartalom kiszakadásához vezet.

A porckorongsérv önmagában nem betegség, hanem a biológiai folyamat, a porckorong degeneráció részjelensége. Tünetet akkor okoz, ha ideget vagy gerincvelőt nyom, irritál, illetve ha a sérvesedés következtében a csigolyák között túlzott mozgás – ún. instabilitás – alakul ki. A legtöbb porckorongsérv nem okoz olyan mértékű panaszt, hogy műtéti kezelésre volna szükség, azonban a sérvek egy része erős fájdalmakkal, bénulással, tartós munkaképtelenséggel, károsodással jár.

A sürgősségi állapotok gyors és korrekt diagnosztikája, a megfelelő kezelés indikálása és végrehajtása hazánkban a gerincsebészeti centrumokban elérhető.

 

Tünetek

 

A porckorongsérv legtöbbször a lumbális gerincet (deréktájék) érinti, de a nyaki gerinc és a háti gerincszakaszokon is előfordul. A következő tünetek jellemzőek:

Karba, lábba sugárzó fájdalom. A lumbális porckorongsérv esetén tipikus a farba, combba, lábszárba sugárzó fájdalom, míg a nyaki gerinc érintettsége esetén a fájdalom a vállba, karba, kézbe sugárzik. Köhögés, tüsszentés, bizonyos testtartás fokozhatja a kisugárzó fájdalmat.
Zsibbadás, bizsergés. Az érintett ideg által beidegzett bőrfelületen gyakran jelentkezik zsibbadás, érzéketlenség vagy bizsergő érzés. 
Izomerő gyengülés. Idegi funkciózavar esetén az érintett izmokban gyengülés léphet fel, amely teljes izombénulásig fokozódhat. Enyhébb fokú izomerő csökkenés járászavar, kéz szorító erő gyengülése, stb képében jelenhet meg.

Mikor kell orvoshoz fordulni?
Orvosi vizsgálat javasolt, amennyiben erős vagy makacs karba, alsó végtagba sugárzó fájdalma van, főleg, ha ez a végtag gyengülésével, zsibbadásával jár. Sürgős gerincsebészeti vizsgálat javasolt, ha a fájdalommal együtt vizelet-, széklettartási zavar vagy a végtag egyes mozgásainak teljes bénulása jár együtt. (Bejelentkezés gerincsebészeti vizsgálatra)

 

Hajlamosító tényezők

 

A porckorongsérv szinte kizárólag olyan porckorongon alakul ki, ahol a degeneráció folyamata zajlik és a porckorong szövetein kisebb-nagyobb károsodásokat idéz elő. Az életkorral párhuzamosan, a biológiai hajlamtól függően, mindannyiunkban zajlik a porckorong degeneráció, de eltérő mértékben és eltérő következményekkel. A degenerálódó porckorongban repedések keletkeznek, amiken keresztül az időközben vizet és rugalmasságát vesztett belső (nucleus) állomány kiboltosulhat, kiszakadhat. 

A legtöbb ember nem tudja egy bizonyos mozdulathoz, időponthoz kötni a porckorongsérv kialakulását, néhány esetben azonban a végső lökést a sérvesedés folyamatában egy helytelen emelés, rossz mozdulat, tartós, egyirányú terhelés vagy baleset adja.

Kockázati tényezők

Testsúly. Az elhízottság rizikófaktort jelent a porckorongsérvre, azonban a hirtelen, nagymértékű fogyás (pl. 40kg 3 hónap alatt) is sérvesedéshez vezethet a szervezetet érő gyors és jelentős szöveti változások miatt.
Foglalkozás. A nehéz fizikai munka, a vibráció, a tartós ülés hajlamosító tényezőként szerepelnek, de főleg azért, mert a gerincet érő negatív hatásokat a legtöbb esetben nem ellensúlyozzák pozitív, védő hatások (pl. gerinctorna, rendszeres úszás, stb).
Genetika. A degenerációra és a sérvesedésre való hajlam genetikai meghatározottsága kb. 50%-os. A gerincbetegségek családon belüli halmozódása figyelhető meg

 

Komplikációk

Cauda equina szindrómának hívjuk azt az esetet, amikor a lumbális porckorongsérv az ágyéki gerincben lévő összes rostot összenyomja súlyos funkciózavart okozva. Ebben az esetben az ún. vegetatív rostok végleges károsodása 24 órán belül kialakul, ezért sürgős műtéti beavatkozás szükséges, hogy a beteg széklet-, vizelettartás és szexuális funkciói megmaradjanak. Ezen panaszok nélküli, de folyamatosan romló végtagi izomerő vagy járászavar is sürgős műtéti ellátást igénylő állapot jelzője lehet.

Forduljon orvoshoz, ha:

Tünetei folyamatosan rosszabbodnak
Székelt-, vizelettartási zavar lép fel 
Gáttáji érzészavart tapasztal 

Kezelés

 

Gyógyszeres kezelés

 

Fájdalomcsillapítás: a porckorongsérv okozta fájdalom csillapítására lépcsőzetes fájdalomcsillapítás javasolt. Paracetamol, ibuprofen tartalmú készítmények hatástalansága esetén ún. major fájdalomcsillapítók alkalmazása is indokolt lehet, tabletta, csepp, tapasz vagy infúzió formájában.
Gyulladáscsökkentés: a porckorongsérv gyakran okoz idegi-, ízületi gyulladást. Ennek csillapítása ún. nem-szteroid gyulladácsökkentők (pl. diclofenac) alkalmazáávala (tabletta, infúzió), indokolt esetben szteroid tartalmú infúzióval, injekcióval történik. Az injekciós kezelések leghatékonyabb és legkevesebb mellékhatással járó formája, amikor valamilyen célzással (képerősítő vagy CT) közvetlenül az ideggyök közelébe adjuk be a gyógyszert.
Izomlazítók: a következményes izomgörcsök csökkentésére alkalmazzuk max. 1-2 hétig.

 

Gyógytorna

 

Akut ideggyulladás időszakában az intenzív gyógytorna nem javasolt, mivel a tünetek fellángolásával járhat. Ugyanakkor ebben a szakaszban is mozgás, izomlazító gyakorlatok végzése jótékony hatással jár. Az akut tünetek megszűnését követően szakképzett gyógytornász segítségével megtanult gyógytorna végzését ajánljuk.

 

Műtéti kezelés

 

A tünetekkel járó porckorongsérv esetén is, a betegek kis része szorul műtéti kezelésre. A legtöbb esetben a fájdalom 1 hónap alatt megszűnik, és az idegrendszert nem károsítja a betegség. A sürgősségi esetek mellet (l. fent) a porckorongsérv műtéti kezelése indokolt, ha a tünetek tartósan fennállnak (több, mint 4 hét) és a mindennapi életet (munkavégzése, élet élvezet) károsítják. A műtéti beavatkozás indikációját erősíti, ha idegi funkciózavarra utaló izomerő gyengülés áll fenn, vagy ha háti illetve nyaki szakaszon a sérv a gerincvelőt nyomja.

A legtöbb esetben az érintett ideg felszabadítása történik, a kisérvesedett porckorongrész eltávolításán (mikrodiszcektómia) és a környező csontok, szalagok eltávolításán (dekompresszió) keresztül. Amennyiben spinális instabilitás áll fenn, a szegmentum stabilizálása indokolt (fúziós műtét), ami az újrasérvesedést is megakadályozza. Nyaki szakaszon porckorongprotézis beültetésére is sor kerülhet.

A műtéti kezelés rövid és hosszútávú eredményét és a komplikációk minimalizálását elsősorban a helyesen felállított műtéti indikáció és a szakértő gondossággal elvégzett beavatkozás szavatolja.

„Doktor úr, ez kisműtétnek, rutin műtétnek számít?”

„Doktor úr, ez kisműtétnek, rutin műtétnek számít?”

Számos esetben teszik fel a páciensek a fenti kérdést, amikor a panaszaikat okozó gerincbetegség műtéti kezelésének indikációját állítjuk fel. A kérdést ránézésre egyszerű, de mégis nehéz megválaszolni, mert a felesleges riadalomkeltés kerülése mellett fontos, hogy a...

bővebben