Az egészséges gerinc anatómiai szerkezete és alakja révén tudja ellátni funkcióit: a testtartás fenntartását és a mozgások kivitelezését, a gerincvelő és az idegek védelmét. Oldalról nézve a gerincnek három görbülete van, az ágyéki (lumbális lordózis), a háti (thoracalis) kifózis és a nyaki (cervicalis) lordózis. A három görbület harmónikus együttese adja ki a gerinc oldalirányú, egyensúlyban lévő formáját, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fej a test gravitációs középvonalába essen, így az egész szervezet biomechanikailag egyensúlyban legyen. Ez az álló, járó testhelyzethez elengedhetetlen. Hátulról nézve az egészséges gerinc egyenes és a egyensúlyban lévő gerinc esetén a fej a test középvonalában helyezkedik el. 

Gerincdeformitás esetén a gerinc alakja rövidebb, vagy hosszabb szakaszon megváltozik, amely progresszív, súlyos esetben az egész testtartás eldeformálódását, a gerinc egyensúlyának megbomlását idézheti elő, így a gerinc és a szervezet funkcióinak romlását idézi elő. A funkcióromlás fájdalommal, légzési, keringési, emésztési zavarokkal, növekedési elmaradással, asszimmetriák kialakulásával és idegrendszeri tünetek fellépésével járhat. Számos, különböző mechanizmusú állapot vezethet gerincdeformitás kialakulásához, ezek sok esetben nem is minősülnek klinikai betegségnek, inkább szerkezeti variációnak illetve tünetmentes állapotnak. A gerinc oldalirányú deformitását hívjuk klasszikusan gerincferdülésnek (szkoliózis), míg az ágyéki görbület ellaposodása vagy a háti görbület fokozódása kifózis kialakulásához vezet. 

Klinikai jelek és Tünetek

Klinikai jeleknek hívjuk a kórállapot megfigyehető, mérhető jelenségeit. A gerincdeformitás legszembetűnőbb jele a testtartás diszharmónikussá válása, illeve a gerinc rajzolatának megváltozása, természetellenessége. Az előredőlő testtartás inkább a felnőttkori, időskori deformitásokra, míg az oldalirányú görbületek, törzsasszimmetria kialakulása gyermek-, tinédzserkorra jellemző. A deformitás a testmagasság csökkenésével, illetve növekedés elmaradással jár. Különböző asszimetriák: törzs-, medence-, vállak asszimmetriája is deformitásra utal.

A tünetek a beteg szubjektív érzései, melyeket a betegség idéz elő. A fiatalkori gerincferdülés a legtöbb esetben tünetmentes. Időskorban jellemző, hogy a szervezet biomechanikai egyensúlyának megbomlása fáradékonysággal, a terhelhetőség csökkenésével, háti fájdalmakkal jár, amik fekve, vízben úszva nem vagy kevésbé jelentkeznek. A deformitás súlyosbodása az idegelemek bántalmához is vezethet, amely így lesugárzó fájdalmak, érzés- vagy mozgászavar képében jelentkezhet. 

 

Kezelés 

Gerincdeformitás ritkán okoz gerincsebészeti sürgősségi állapotot. Ennél fogva az esetek döntő többségében a nem műtéti kezelésnek tere van, és sok esetben hatékony lehet az adekvát konzervatív kezelés. Fiatalkori gerincferdülés enyhe/közepes eseteiben a kötelező, speciális gyógytorna-kezelést fűző kezeléssel lehet kiegészíteni, amely a görbületek súlysbodásának megállításban, illetve a kialakult görbületek korrekciójában segít. Felnőttkori gerincdeformitás esetén a gyógytorna-kezelés, a gerinc funkcionális kapacitásának növelése áll a kezelés fókuszában, amelyet célzott és általános, adekvát fájdalomcsillapítás (tabletták, infúzió, lokális injekciók) egészít ki. A gyógymasszázs a fáradt, görcsös izmok lazítását, regenerálódását segíti. 

A műtéti kezelés indikációi: 

  • Konzervatív terápiával nem kezelhető, súlyos fájdalomszindróma
  • Folyamatosan romló deformitás, mely testképzavart, funkcióromlást, belszervi elégtelenséget okoz
  • A beteg számára tolerálhatatlan deformitás/asszimetria
  • A deformitás az idegelemek kompressziójához vezet
  • Súlyos szegmentális (egy-három csigolyára kiterjedő) deformitás csigolyatörés, porckorong-degeneráció következtében

A műtéti kezelés célja a tünetek enyhítése a gerincdeformitása korrekcióján és a test egyensúlyának helyreállításán keresztül. A deformitás-sebészet a gerincsebészet egy kiemelten komplex ága. Eyrészt a súlyos fiatalkori gerincferdülések összetett műtéti beavatkozásaal korrigálhatóak, melyek bonyolult többlépcsős beavatkozások is lehetnek. Másrészt a növekvő számban előforduló felnőttkori deformitások korrekciója gyakran kombinált (előről-hátulról végzett) gerincműtéttel illetve magas komplikációs rátával bíró csontrezekciók (pl. ékkivágás, csigolyaeltávolítás) valósíthatók meg. A helytelenül végzett korrekciós műtét a beteg állapotának gyors hanyatlásához, további – egyre komplikáltabb – műtétekhez vezethet. 

Deformitáskorrekció csak gerincsebészeti centrumban, deformitás-sebészetben jártas gerincsebész praxisában végezhető biztonsággal és eredménnyel. 

„Doktor úr, ez kisműtétnek, rutin műtétnek számít?”

„Doktor úr, ez kisműtétnek, rutin műtétnek számít?”

Számos esetben teszik fel a páciensek a fenti kérdést, amikor a panaszaikat okozó gerincbetegség műtéti kezelésének indikációját állítjuk fel. A kérdést ránézésre egyszerű, de mégis nehéz megválaszolni, mert a felesleges riadalomkeltés kerülése mellett fontos, hogy a...

bővebben