Kis energiájú trauma, baleset is okozhat csigolyatörést, főleg akkor, ha a csontminőség valamilyen betegség, állapot miatt nem egészséges. Évről-évre, folyamatosan növekszik az ilyen típusú csigolyatörések száma. A legtöbb ilyen kompressziós csigolyatörés nem indokol műtét kezelést, azonban számos esetben a törés maga vagy az elégtelen csontgyógyulás állandó fájdalmakhoz, deformitás vagy gerinccsatorna szűkület kialakulásához vezet.  A kompressziós csigolyatörések leggyakrabban időskorban, illetve előrehaladott oszteoporózisban fordulnak elő, amikor a csontritkulás miatt meggyengült csigolyatest külöböző mértékig összenyomódik a törés során. Súlyos esetben a szegmentális deformitás, instabilitás olyan mértékű, hogy a beteg nagyfokú funkcióvesztéséhez vezet, de a friss törés önmagában is nagyfokú fájdalmakat okoz, mely a beteget ágyhoz kötheti, így rontja életkilátásait, szövődmények kialakulásán keresztül életkilátásait is csökkenti. A kezeletlen kompressziós csigolyatörésben szenvedők 15-20%-a elhalálozik 1 éven belül!

Az ún. patológiás csigolyatörések másik csoportjába a gerinc-metasztázis miatt bekövetkező csigolyatörések tartoznak. Ezekben az esetekben gyakrabban fordul elő az idegelemek összenyomatása miatt kialakuló idegrendszeri tünet, károsodás, ezért számos alkalommal sürgősségi műtéti beavatkozás válik indokoltá. A dagant-ellenes kezelések fejlődésével párhuzamosan sok esetben az a helyzet áll elő, hogy a beteg életminőségét elsősorban a daganatos betegség másodlagos következményeként kialakult gerincmetasztázis, csigolya összeroppanás befolyásolja, annak kezelése nélkül a beteg ágyhoz kötötté válik nagy fájdalmak mellett, holott – alapbetegségétől függetlenül – teljes értékű, jó minőségű életet élhetne. 

 

Tünetek 

A csontritkulás talaján kialakul kompressziós csigolyatörések sok esetben tünetmentesek, vagy csak átmeneti, enyhe fájdalommal járnak. Még ilyen esetben is feltűnő lehet azonban az egy vagy több kompresszió következtében kialakult testmagasság-csökkenés illetve púposság kialakulása (“hajlott hát” idős korban), mely szignifikáns gerinc-deformitásra utal. A jellemző fájdalom friss törés esetében az álló vagy ülő helyzetben jelentkező hát- illetve deréktáji fájdalom, mely lefelé, a keresztcsontba, farba sugárzik. A fájdalom nagymértékben csökken fekvő helyzetben. Idegrendszeri tünetek (izomgyengülés, zsibbadás, járászavar, széklet- vizelettartási zavar) ritkán jelentkeznek, de ha igen, akkor sürgős kivizsgálást igénylő állapotokat jeleznek! A későbbi szakaszban – 3 hónapon túl fennmaradó – fájdalom eredhet a kifáradt, feszülő hátizmokból illetve az elégtelenül gyógyult csigolyatestből.

Daganatos betegség miatt összeroppanó csigolya esetén a fájdalom fekvő helyzetben, éjszaka is gyötörheti a beteget, sokszor a szomszédos – még nem összeroppant – csigolyákat feszítő áttét miatt. Éjszakai erős háti fájdalmak esetén részletes kivizsgálás javasolt, sürgősséggel akkor, ha a kórtörténetben dagantos betegség fordult elő!

 

Kezelési lehetőségek 

 

Nem műtéti kezelés 

A kompressziós csigolyatörések nagy részét nem kell gerincsebészeti módszerrel kezelni. Adekvát, lépcsőzetes fájdalomcsillapítás és megfelelő külső rögzítő (fűző) alkalmazása mellett a törések 2-3 hónapon belül gyógyulnak, amelyet egyértelműen jelez a fájdalom csökkenése, a mobilitás javulása. Gyógytorna az akut szakaszt követően (6 hét után) javasolt és a törés gyógyulása után is folytatandó! 

 

Műtéti kezelés 

Számos esetben műtéti kezelés indokolt a kompressziós csigolyatörésben szenvedő beteg gyógyítása érdekében. A műtéti indikáció felállítása részletes kivizsgálást követően gerincsebész feladata. A műtéti kezelés elmaradása vagy a helytelenül alkalmazott gerincsebészeti beavatkozás a beteg életminőségét és életkilátásait is rontja!

Vertebroplasztika, kifoplasztika – ezek a műtéti beavatkozások a csigolyatestek csontcementtel való feltöltését jelentik, bőrön át behelyezett csatornákon keresztül, különböző technikákkal. Az elmúlt évtizedekben a csigolyafeltöltés indikációja, alkalmazási területe és technikája is sokat tisztult, ezért ma már – szűkebb betegcsoporton – minimális szövődményrátával tudjuk ezeket alkalmazni. Bizonyos centrumokban helyi érzéstelenítésben végzik a beavatkozást, ezzel szemben mi az általános anesztéziát (altatást) részesítjük előnyben a beavatkozás biztonságossága és abetegek kímélete érdekében. A csigolyafeltöltés mind friss, mind elégtelenül gyógyult régi csigolyakompresszió esetében alkalmazható akkor, ha a beavatkozástól a beteg fájdalmainak nagymértékű csökkenése várható.

Stabilizáció – bizonyos, komplikáltabb törések esetén az érintett gerincszakasz műtéti stabilizációja vállhat szükségessé. Ilyenkor csavaros rudas implantátum-rendszerekkel és szükség esetén a törött csigolyatest pótlásával állítjuk helyre az érintett gerincszakasz terhelhetőségét és alakját.  A csökkent csontminőség miatt csontriktulás illetve gerincmetasztázis esetén a gerinc-stabilizációs beavatkozás komplikált, többszörös megfontolásokat és tervezést igénylő feladat, melynek sikeres kivitelezéséhez megfelelő eszközrendszer és sebészi tapasztalat szükséges. Mivel a kompressziós csigolyatörések jelentős része időskorú vagy dagantos betegségben szenvedő betegekben következik be, kiemelten fontos lehet a műtéti megterhelés csökkentése. Ezért, ahol tehetjük, minimálisan invazív sebészi technikát alkalmazunk, mely lehetővé teszi, még komplikált törések bőrön át történő stabilizációját is.