A deréktáji és a nyaktáji fájdalmak a leggyakoribb tünetek közé tartoznak. A tünetegyüttes mögött multifaktoriális állapotok spektruma áll. A fájdalmak eredhetnek funkcionális tényezőkből (pl. izomgörcs), de súlyos kórállapotokból is (pl. gerincdaganat). Éppen ezért a pontos diagnózis és a megfeleleő kezelés kiemelten fontos ezekben az esetekben. A legtöbb regionális fájdalomszindróma nem igényel műtéti kezelést, azonban számos esetben a korrekt, megfelelően indikált és kivitelezett sebészi beavatkozás vezet a fájdalom megszűnéséhez, teéjes gyógyuláshoz, a funkció helyreállásához. A sikeres kezelés kulcseleme a részletes diagnosztikai folyamat és a megfelelő gerincsebészeti technika tökéletes alkalmazása. A terápiás döntéshozatali folyamat gyakran egyénreszabott, amelynek érdekében modern, tudományos alapokon nyugvó döntéstámogató eszközöket is használunk.

Porckorongsérv

A porckorongsérv egy gyakori betegség, ahol a megfelelő indikáció, időzítés és kivitelezés a műtéti kezelés sikerének záloga.

Gerinccsatorna szűkület

Funkciócsökkenést okozó gerinccsatorna szűkület esetén, tartós fájdalomcsillapítás és funkciójavulás a műtéti kezeléstől várható.

Szegmentális instabilitás

A szegmentális instabilitás életminőség- és mukavégző képesség  csökkenéshez vezethet. Ilyen esetben műtéti stabilizáció indokolt.

Deformitás

A folyamatosan súlyosbodó gerincdeformitás olyan fájdalmas kórállapotot jelenthet, amikor egyedül a műtéti korrekciótól várható gyógyulás.

Csigolyatörés

A legtöbb traumás és kompressziós csigolyatörés kezelhető minimálisan invazív, biztonságos  gerincsebészeti módszerrel.

Gerincdaganat

Egy gerincdaganattól szenvedő beteg sebészi kezelési stratégiájában a fájdalomtól meghatározott életminőség javítása kiemelten fontos.